Information som stöd till elevhälsa

Vi har sammanställt en lista som stöd för dig som förälder. Här finns olika orginasationer och myndigheter som  man kan tänkas kontakta.

BRIS

Du som är upp till 18 år kan tryggt ringa eller mejla till en vuxen på BRIS. Du kan skriva om vad som helst, funderingar, frågor eller problem. Genom Barnens hjälpsidor kan du få råd och stöd om bland annat mobbning, kompisar och problem hemma. Känner du för att diskutera med andra barn och ungdomar gör du det i diskussionsforumet. Du kan också chatta med en vuxen och ringa Barnens Hjälptelefon: 0200-230 230.

Barnombudsmannen

Barnombudsmannen är barnens ombudsman och arbetar för barnens rättigheter. På webbplatsen kan du bland annat läsa om vad du kan göra om du blir mobbad. Du kan också få veta vilka rättigheter du har utifrån FN:s barnkonvention.

Friends

Friends är Sveriges största organisation som jobbar mot mobbning. De arbetar mycket med utbildning i skolor och föreningar. Hos Friends kan du beställa handboken Schysst på nätet.

Barn- och elevombudet

Barn- och elevombudet, som är en del av Skolinspektionen, arbetar mot kränkningar och företräder mobbade barn och elever i rättegångar. Ibland kräver man också skadestånd till dessa barn.

UMO

UMO är en nationell ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. Syftet med sajten är att göra det lättare för unga att hitta relevant, aktuell och kvalitetssäkrad information om sex, hälsa och relationer. UMO jobbar för att skapa förutsättningar för lika villkor och ett ökat handlingsutrymme för unga.

Statens medieråd

Statens medieråd har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvända och skydda dem från skadlig mediepåverkan genom att verka för ökad mediekunnighet i samhället. Myndigheten fastställer åldersgränser för film som är avsedd att visas offentligt för barn under 15 år. På webbplatsen hittar du bland annat material att beställa eller ladda ned.

Polisen

Här kan du hitta svar på frågor som handlar om brott på Internet. Handlar det om allvarligare kränkningar eller brott så är det till polisen du ska anmäla det.

Rädda Barnen

Under drygt fyra år arbetade Rädda Barnens Hotline för att stoppa och störa trafiken på Internet. På webbplatsen kan du gratis ladda ner den rapport som togs fram efter insatserna. Rapporten beskriver problemet och hur Hotline-arbetet i praktiken gått till, men ger också konkreta förslag till åtgärder att stärka de utsatta barnens rättsäkerhet.